Słodkości pozytywnie nas ładują na cały tydzień, a w niedzielny wieczór mamy już taki przesyt, że brak smaku czekolady czy gofra przez najbliższe pięć dni nie jawi nam się jako katastrofa. Z zasady w ciągu tygodnia nie jadamy słodyczy. Teraz sprawa jest o tyle łatwiejsza, że zaczyna się sezon owocowy a to oznacza mniej kaloryczne niż w zimie słodkie weekendy. oraz słodkie i zdrowe dni pracujące. Czekoladowe ciężkie ciasto ma dla mnie znacznie mniej uroku w czerwcu niż w zimie, kiedy mleczne kostki z cynamonem czy ostrą papryką są w stanie na długo poprawić mi humor. Teraz owocowe smoothie czy lekkie ciasteczka są dla mnie przyjemniejszą alternatywą.
Ten weekend upłynął nam truskawkowo -rabarbarowo. Kupiliśmy na targu duuuuuużo truskawek i baaaaaardzo duuuuużo rabarbaru. Zrobię z rabarbaru kolejne nalewki KLIK, a także truskawkowo - rabarbarową konfiturę, która właśnie pyka sobie na ogniu w kuchni. A wczoraj dosłownie obżeraliśmy się truskawkami na surowo. Nawet mój syn skosztował po raz pierwszy i zjadł AŻ dwie, co przy ostatnich buntach na wszelkie nowości jest superanckim wynikiem. Kiedy już truskawki nie wchodziły nam w swojej naturalnej postaci, zrobiłam smoothie, które znowu mój syn skosztował bez wielkich protestów. Przepis banalny i błyskawiczny znajdziecie na fejsie. A do tego przez cały dzień towarzyszyły nam owsiane ciasteczka. Weekend był zatem słodki i bardzo fit:)
Przepis na ciasteczka owsiane z bananem znalazłam na tym blogu KLIK Ja pominęłam orzechy. Ciacha są słodkie i pyszne.
OWSIANE CIASTECZKA Z BANANEM
- 1 szklanka mąki u mnie orkiszowej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 rozgniecione banany
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 kostki roztopionego masła
- kilka łyżek mleka do zwarcia konsystencji
Składniki mieszamy i łyżką nakładamy masę na blachę formując małe okrągłe ciasteczka. Moje okrągłe nie wyszły, co nie zmienia faktu że były pyszne. Pieczemy ok. 12 min. w 160 stopniach. Ja piekłam nieco dłużej aż się zarumieniły (to mój ciasteczkowy wyznacznik zdatności do spożycia a nie orientacyjny czas pieczenia). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj na mojej stronie. Cieszę się, że jesteś:) Jeśli chcesz coś dodać od siebie - napisz. Będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam